HBWiki

Inloggen en vastleggen!

Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


algemeen:digitaal:wolk

Wat is de HBWolk?

De wolk is de cloud-omgeving van Hardboard, het is Dropbox maar dan op onze eigen server.

Maar waarom dan? (en een stukje geschiedenis)

Ooit, lang lang geleden, voor de tijd van Dropbox, net na de introductie van het internet, was er mail. Commissies werkten lekker op hun eigen computertje (geen laptop natuurlijk) en men mailde elkaar zo af en toe wat bestandjes. Bij het ontstaan van commissies die met grotere bestanden werkten werd de Hardboard-FTP geïntroduceerd, hier had iedere commissie zijn eigen map op de Hardboard-server waar men via een FTP-programmaatje bestanden op kon zetten. Dit werkte ideaal voor grote bestanden (of heel veel), zoals de Tukgijp of films van HBMedia, maar minder goed voor kleine bestanden die je vaak wilde wijzigen. De downloaden-aanpassen-uploaden-routine is niet moeilijk, maar simpelweg te veel werk. Met de komst van Dropbox was dit probleem opgelost, voor alle lopende dingen had iedere commissie een eigen Dropbox en ieder jaar werd al deze meuk naar de FTP gekopieerd.

Helaas schoot zelfs de jaarlijkse kopieer actie voor veel commissies (en zelfs besturen) er bij in en hierdoor gaat veel informatie verloren. Daarnaast biedt Dropbox voor commissies als die van de Tukgijp niet altijd voldoende ruimte. Om deze twee redenen - en omdat het vrij eenvoudig te realiseren was - is de HB Wolk geïntroduceerd. Het voordeel van eenvoudig alledaagse bestanden delen en de opslagcapaciteit van de server in één!

Wat is het (vervolg)?

De wolk is een installatie van ownCloud op onze eigen server met een extra scriptje zodat iedereen met zijn HB-account in kan loggen en dat de wolk weet in welke commissies iedereen zit. Zodra je inlogt krijg je een eigen mapje en zie je alle mappen die met jou gedeeld zijn, standaard krijg je de commissiemappen van de commissies waar je in zit en de algemene mappen, dit zijn: Gallery, GPS, HBTV, Papierwinkel en Videos.

Hoe gebruik ik het

Website

De bestanden staan op de server en je kan hier op een aantal manieren bij (dat is wel een beetje het idee van een 'cloud'). Uiteraard kan je vanaf ieder apparaat naar de site, dit is ideaal als je even snel ergens bij wilt of alleen maar iets wilt inzien.

App (zoals Dropbox op je computer)

Als je bestanden wilt bewerken is het handiger om de app te installeren op je computer. Dit werkt net als Dropbox. Let hierbij wel op dat je niet de gallery, de video's map of andere grote mappen selecteerd, want dan ben je wel even bezig met downloaden!

Handleiding

  1. Download de desktop client voor jouw besturingssysteem
  2. Installeer het programmaatje met de volgende instellingen:
    1. Host: wolk.dwvhardboard.nl
    2. User: <je eigen HB-gebruikersnaam>
    3. Pass: <je eigen wachtwoord>
  3. Selecteer de mappen die je wilt synchroniseren

Het wordt afgeraden om de gallery, hbtv, papierwinkel en videos mappen te synchroniseren, vink deze dan ook uit.

Mobiele app

Voor ownCloud zijn er op bijna ieder platform wel een aantal apps, je zal alleen zelf even uit moeten zoeken hoe ze werken en welke app het fijnst werkt. Gebruik https://wolk.dwvhardboard.nl/ als host, je eigen HB-gebruikersnaam en je eigen wachtwoord.

WebDav

Een derde mogelijkheid is webdav, hiermee kan je de wolk als netwerkschijf instellen. Kijk op owncloud.org voor een handleiding.

algemeen/digitaal/wolk.txt · Laatst gewijzigd: 19-04-2019 12:56 (Externe bewerking)