HBWiki

Inloggen en vastleggen!

Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


algemeen:faq

Veelgestelde vragen

Surfdag, wasda?

Op de homepage staat boven de agenda een plus knopje. Druk hierop en doorloop de stappen om een surfdag aan te maken.

Zolang er plek is in het vervoer kan je in principe altijd mee surfen. Let wel op of de locatie en wind geschikt is voor jou surfniveau (ben je hier niet zeker van vraag dit dan op de pagina van die surfdag). Daarnaast heb je als kite-basic een kite-pro nodig die meegaat en je wil helpen.

Een wetsuit, handoek, eten en drinken voor tussen de middag, geld voor avondeten en eventueel een trapeze en schoentjes/handschoenen/cap. Daarnaast kan een surfplank met toebehoren ook handig zijn :)

Op surfdagen ga je meestal pas laat weer naar huis. Daarom is het gebruikelijk dat je met de surfers van die dag ergens gaat avondeten. Boterhammen voor tussen de middag kan je wel het best zelf meenemen, net zoals drinken voor die dag.

Windsurfen: Achterin de acco hangt een lijst waarop aangegeven is met welk niveau je welk materiaal kan gebruiken. De oudere leden kunnen je meestal ook helpen het juiste materiaal te vinden.
Kitesurfen: Als kite-basic zul je samen met een kite-pro materiaal uitzoeken dat je het best kunt gebruiken. De kite-pro's zullen je meer en meer gaan stimuleren zelf je materiaal uit te zoeken, zodat je hier gevoel voor krijgt.
Golfsurfen: Voor beginnende golfsurfers is een softtop aan te raden, als je vaker hebt gevaren wordt het meestal vanzelf duidelijk wanneer je een ander boardje mee kan nemen. De golfsurfplanken zijn te vinden in de kelder.

Het materiaal van Hardboard bevind zich voornamelijk in de acco (zie waar bevinden zich de verschillende Hardboard faciliteiten). Hier ligt:
- Windsurfplanken (behalve de hele grote beginnersboards)
- Windsurfzeilen, masten, gieken, trapezes, baseplates, etc…
- Kitesurfmateriaal (planken, zeilen, pompen, trapezes, etc…)
- Wetsuits (het is niet toegestaan om vaker dan 3 surfdagen een Hardboard wetsuit te lenen)
- Wakeboard spullen

Er ligt ook wat materiaal in de kelder, waaronder:
- Golfsurfplanken
- Beginnerboards voor windsurfen (die hele grote planken)
- De lier

Dit is afhankelijk van de vraag of je eigen materiaal gebruikt of van Hardboard leent. Eigen vervoer gebruikt, etc… De kosten verdeling ziet er zo uit:

Materiaal verhuur:
€ 1,25 per dag voor een mast of giek.
€ 2,50 per dag voor een half setje, dus voor een zeil/kite of board.
€ 5,00 per dag voor een heel setje, dus voor een zeil, inclusief mast en giek, kite en board.
Wakeboard: € 1,50 per persoon.

Vervoer:
€0.06 per kilometer voor de bus
€0.04 per kilometer voor de tank

Overige regelingen:
- Wanneer materiaal tijdens een enkele surfdag niet gebruikt wordt, wordt er geen huur gerekend. Dit principe wordt ook wel aangeduid als de “no-surfregeling”.
- Wanneer bij verhuur van verenigingsmateriaal tijdens twee tot en met vier aaneengesloten dagen het verenigingsmateriaal door omstandigheden niet gebruikt kan worden geldt een tegemoetkoming van 50% van de huur.
- Tijdens verhuur van verenigingsmateriaal vanaf vijf aaneengesloten dagen of meer is er geen no-surfregeling dan wel tegemoetkoming.
- Alle tarieven voor huur van surfmateriaal tijdens vaardagen en trips vind je hier: https://www.dwvhardboard.nl/materiaal/tarieven

Schrijf dit in ieder geval op in het (digitale) logboek en meld dit nog dezelfde dag door een mailtje te sturen naar schade@dwv… Leg het kapotte materiaal in de kelder. Er kunnen kosten voor reparatie in rekening worden gebracht afhankelijk van de staat van het boardje. Zie hiervoor www.dwvhardboard.nl/schadebeleid

Kijk op de site in de agenda of er een surfdag staat, klik hierop en schrijf je in als je mee wilt gaan. In het commentaar onder de dag wordt meestal een tijd en locatie afgesproken om te verzamelen. Dan wordt er gezamenlijk het surfmateriaal ingeladen en kan je gaan surfen.

Vraag bij de surfdag op de site of er instructeurs meegaan die zin hebben jou die dag te begeleiden. Houdt er in ieder geval rekening mee dat de instructeurs die dag zelf ook nog willen surfen.

Dat kan zeker! We hebben met een aantal kitescholen goede contacten en belangrijker: Hardboardkorting! Stuur een mailtje naar de kitecommissaris (adres kun je checken bij http://www.dwvhardboard.nl/bestuur) of naar flyhigh@dwvhardboard… om een afspraak te fixen.

Dat doet de kitecommissaris. In het surfseizoen is deze in elk geval te vinden op de borrel met zijn trouwe Hardboard-kitecardkniptang.

Op de site staan bij de agenda shifts voor wakeboarden. Kies bij deze een tijd die jouw het beste uitkomt en schrijf je in. Vermeldt hierbij ook of je een board of wetsuit wil lenen. Daarna kan je op je gekozen tijd op het Rutbeek bij het waterski centrum verzamelen.

Als je instructie wilt of een introducee mee wilt nemen dan kan dat. Als je instructie wilt moet je dat even bij de vaardag op de site in de agenda vermelden. Dan kan de wakeboardcommissaris zorgen voor een instructeur. Dat zal een Hardboard lid zijn die al langer aan het wakeboarden is. Als je een introducee mee wilt nemen, moet je even telefonisch contact opnemen met de wakeboardcommissaris. Dit is om te zorgen dat het niet te druk wordt tijdens een shift.

Iets met surfen

Om te kijken wanneer het waait gebruiken de meeste Hardboard leden de site van windguru.cz vanaf ongeveer 15 knopen waait het voor de meeste leden hard genoeg om te gaan surfen. Spots om te checken zijn bijvoorbeeld: Strand Horst, Zandmotor (zoek voor kijkduin) en het IJselmeer (Mirns, Workum).

Hardboard biedt de mogelijkheid om eigen materiaal (op eigen risico!) te stallen in de acco. Stuur hiervoor een mailtje naar bestuur@dwv… of de betreffende materiaalcommissaris.

Het bestuur probeert elk jaar rond februari weer een pakkendeal met Windgear te regelen. Hier kan je dan tegen zeer lage prijzen (meestal €120,- voor een steamer en €140,- voor steamer + shorty) een wetsuit fixen. Is het geen februari? Geen nood, want in de 2e hands shop van Hardboard zijn er meestal ook leden te vinden die hun wetsuit willen verkopen. En anders is er altijd nog marktplaats en de lokale surfshop (zoals Windgear in Hindeloopen of Telstar in Harderwijk). Meestal zijn Hardboarders niet te beroerd om even langs zo’n shop te rijden op een surfdag.

Er zijn een groot aantal verschillende wetsuits op de markt met een heel brede prijs range. Let bij het kopen vooral op de volgende zaken:

- Dikte van het pak: Voor een lang wetsuit meestal 5/4/3 of 4/3 of 5/3. De maten staan voor de diktes op de verschillende plekken van het pak. Een 5/4/3 heeft bijvoorbeeld warme borstdelen van 5mm dik neopreen en iets dunnere armdelen van 3mm voor grotere beweginsvrijheid. Bij een shorty is 2 mm meestal voldoende.
- Double lined of single lined? Er doen zich verhalen rond waarin wordt beweerd dat single lined warmer is. Alhoewel hier een kern van waarheid in zit is het toch meestal aan te raden om double lined te kiezen. Double lined is namelijk een stuk steviger en gezien hoe vaak een wetsuit stuk gaat weegt het voordeel van double lined zwaar tegen over de voordelen van single lined.
- Zorg dat een wetsuit goed past en strak aansluit op je lichaam, anders werkt zo’n ding niet. Pas een pak daarom bij voorkeur ipv het gelijk te kopen.
- Zoek je een pak om te gebruiken bij het golfsurfen? Zoek er dan een met flexibele armdelen (vraag hierna in de winkel) en een stevig borststuk.
- Let niet teveel op het merk, de meeste wetsuits in de lagere prijsklasse verschillen niet veel tussen merken.

Wakeboarden kost niets extra's. Voor de boardhuur betaal je €1,50 (per keer dat je mee doet). Mocht je een introducee meenemen dan kan die het proberen voor €10 euro (eenmalig) waar alles bij in zit. Als de introducee daarna nog een keer mee wil doen is het de bedoeling dat hij lid wordt. Mocht de introducee beslissen na de shift lid te worden, dan krijgt hij zijn €10 euro weer terug.

Cruisen

Verdere informatie over vervoer is te vinden op de algemene vervoer pagina.

Om in aanmerking te komen voor een HB-rijbewijs moet je minstens 1 jaar je rijbewijs hebben en regelmatig meegaan op een surfdag. Als je aan deze criteria voldoet kun je een mailtje sturen naar de weizenmannen@dwv… met de vraag of ze een keer willen kijken naar je rijkunsten. Als deze aanvraag wordt goedgekeurd moet je een keer op een surfdag de auto/bus besturen en worden je rijkunsten door een van de Weizenmannen beoordeeld. Is dit oordeel positief dan krijg je het HB-rijbewijs.

Voor de bus € 0,06, en € 0,31*
Voor de auto € 0,04 en € 0,22*
De auto's dienen aan het begin van de dag afgetankt te worden!
*Surfen respectievelijk privé

Voor het gebruik van het HB vervoer is er een HB-rijbewijs nodig. Zie hiervoor: “Hoe kom ik aan een HB-rijbewijs?”. Als je het rijbewijs hebt, kun je het vervoer reserveren op de site. Als de reservering is goedgekeurd kan je op de dag van vertrek de sleutel ophalen bij de beveiliging in het gebouw de Spiegel van de universiteit. Aan de sleutels van het vervoer hangen ook de sleutels van de trailers.

Voor het privé gebruik van het HB vervoer is er in ieder geval een HB-rijbewijs nodig. Zie hiervoor: “Hoe kom ik aan een HB-rijbewijs?”. Als je dat rijbewijs hebt, kun je het vervoer reserveren op de site. Reserveringen voor surfdagen gaan altijd voor privé gebruik, ook zijn de kosten voor privé gebruik hoger. Privé vervoer wordt nooit uitgeleend aan externen!

WWW

Log in op de HBWolk, upload foto's naar de gallery en video's naar de map videos. LET OP: als je via je browser een map of meerdere bestanden upload, zal de site maximaal 100 bestanden uploaden! Wil je er meer uploaden, zal je het in meerdere stappen moeten doen.

Als je denkt dat je beter bent dan op de site staat weergegeven stuur dan een mailtje naar:
Windsurfen: instructie@dwv…
Kitesurfen: flyhigh@dwv…
Golfsurfen: golf@dwv…
Wakeboarden: wakeboarden@dwv…
Overig: bestuur@dwv…

Random

De contributie is voor:
Een jaar: €53,-
Een halfjaar: €31,- (alleen mogelijk in de 2e half jaar van het studiejaar)
Toelage wakeboarden: €25,- per jaar

Stuur hiervoor een mailtje naar secretaris@dwv… De jaarlijkse uitschrijftermijn is bepaald op 1 september, daarna is uitschrijving alleen mogelijk in overleg met het bestuur.

Een normaal biertje en fris kost €2,10, speciaal bier kost €3,30, wijn €2,50 en sterk kost €3,40. Doe het geld aan het einde van de avond in de pot achter de bar.

De acco (ook wel accommodatie of hangar genoemd): Naast het zwembad achter de bibliotheek. Lopend of fietsend kan je het best het pad naast de bibliotheek nemen. Locatie op Google maps.
De kelder: De kelder bevindt zich op de campus ergens achter de sportvelden. Precieze locatie is hier te vinden. Je moet de eerste deur hebben.
De actiekelder: De actiekelder bevindt zich onder de flat op Calslaan 11-2, je moet de linker deur hebben als je de trap afloopt.
De bestuurskamer: De bestuurskamer zit op de tweede verdieping van de Bastille op de universiteit. Als je de ingang van de boulevard neemt moet je twee trappen op, naar rechts, gelijk links, gelijk rechts en dan is het de kamer recht voor je (Hardboard zit in deze kamer aan de linkerkant).

Als je de sleutel van de acco wilt ophalen moet je eerst acco instructie hebben gehad. Wil je acco instructie? Mail dan even naar het bestuur.

Heb je al acco instructie gehad dan kan je de sleutel ophalen bij de bewaking van de universiteit (bevindt zich in gebouw De Spiegel). De eerste keer moet je je pasje machtigen door aan de bewaking te vragen of ze dat willen doen. Je hebt hiervoor in ieder geval je ID-kaart en als UT student ook je studentenkaart voor nodig.

Op het moment dat je lid af wordt is er de mogelijkheid om donateur te worden vanaf een minimum bedrag van €25,- per jaar. Hiervoor krijg je alle Tukgijpen (4 per jaar) en mag je meedoen met Hardboard activiteiten. Er is helaas geen mogelijkheid om van surfmateriaal gebruik te blijven maken aangezien daarvoor een Union Card vereist is.

algemeen/faq.txt · Laatst gewijzigd: 19-04-2019 12:56 (Externe bewerking)