HBWiki

Inloggen en vastleggen!

Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


algemeen:kitetricktionary:basic

Basic

Hier staan handige filmpjes om de Basic vaardigheden van het kiten sneller onder de knie te krijgen.

Een oude maar nog steeds duidelijke uitleg voor beginners zie je in het eerste filmpje:


1. Zelfstandig optuigen 4-lijnskite

:!: Leg je board ondersteboven op je leading edge in plaats van zand op je kite. Schelpjes in het zand kunnen de kite kapot maken!


2. Upwind bodydrag


3. Kite zelf herstarten na crash in het water


4. Zelfstandig wegvaren


5. Safety gebruiken

Als je je kite hebt gereleased en daarna niet kan relaunchen, moet je een self-rescue uitvoeren. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe je dit veilig doet. Probeer goed te beseffen waarom het zo aangepakt wordt. Vooral de eerste stappen zijn belangrijk. Het doel is om op een veilige manier je kite te bereiken. Daarom wil je dat er geen kracht meer in de kite zit. Dit doe je door een van je lijnen (of beide powerlijnen) een flink stuk korter te maken dan de rest. Als de kite dan wind pakt, dan hangt de kite als een slappe doek aan 1 lijn. In dit filmpje gebeurt dat door de safetylijn flink ingetrokken goed om de bar heen te winden, voordat de rest van de lijnen opgerold wordt. Verder is het belangrijk om goed uit te kijken dat je niet verwikkeld raakt in lijnen, wat lastig kan zijn in diep water en ruige omstandigheden. Mocht de kite weer kracht pakken, dan kan dit lelijke wonden opleveren.


6. Beide kanten op kunnen varen

Hier zijn geen tutorials van te vinden. Aangezien je al een kant op kan varen als je bij dit punt bent, kan je precies dezelfde beweging de andere kant op gaan oefenen.


7. Inzicht in omstandigheden

Inzicht in omstandigheden is lastig aan te leren via een filmpje. Inspecteer wat er om je heen op het water gebeurd en hou het weer in de gaten. Blijf logisch nadenken wat er ook gebeurd.

algemeen/kitetricktionary/basic.txt · Laatst gewijzigd: 19-04-2019 12:56 (Externe bewerking)