HBWiki

Inloggen en vastleggen!

Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


algemeen:meteorologie:start

Meteorologie Clinic 2014

In december 2014 is er een Meteo clinic georganiseerd, gegeven door Jesse Mol. Naderhand heeft Jesse nog een uitgebreide mail gestuurd met informatie over alles wat besproken is.

Beste Surfvrienden,

Zoals ik afgelopen donderdag beloofde, hierbij de mail met een paar van mijn meteo-geheimen. In deze mail vind je de telefoon applicaties die ik gebruik en nog wat achtergrond informatie. Dit doe ik aan de hand van de onderwerpen die ik tijdens de presentatie heb aangesneden. Natuurlijk was dit maar een eerste stap in de meteorologie, ik denk dat we samen een fundament hebben gelegd, zodat jij de kennis kan uitbreiden.

In de tekst vind je hyperlinks naar met extra informatie of naar een website, allemaal niet even mobielvriendelijk.

Voorspellingen op groot schaal
We zijn begonnen met voorspellingen bekijken aan de hand van bracknell weerkaarten. Deze kaarten worden gemaakt door de Engelse weerdienst Metoffice. Ook de Europese diensten produceren weerkaarten. Binnen Europa zijn er meerdere weerdiensten verenigd en produceren HIRLAM (raster: 5-10 km) kaarten op korte termijn, met een relatief kleine schaal. deze zijn dan ook uiterst goed te gebruiken en ECMWF model voor langere prognoses (raster: 15 km). Deze kun je op de website van het KNMI. Dan is er ook nog het HARMONIE model (raster: 2.5 km), iets lastiger aan te komen. HARMONIE is vooral goed te gebruiken als een indicator van wat er gaat gebeuren. Deze berekenen zelfs buienlijnen, wolkenstraten etc mee, maar kan het nooit helemaal precies voorspellen.

Let er wel op dat er bij een weerdienst soms een andere isobaren schaal gebruikt wordt!

We hebben het ook nog gehad over fronten etc. Mocht je nog willen weten hoe het ook al weer was met fronten, troggen, ruggen en zadelgebieden. Dan raad ik je aan het internet te gebruiken. Hier heb ik nog wel wat globale informatie voor jullie.
Wat ik nog wel even kwijt wil, Fronten een topindicator zijn om te kijken of de voorspelling accuraat is.

Uitwisseling
Vervolgens zijn we door gegaan met ‘kokende lucht’ en de uitwisseling van verschillende hoogtes. Met als voorbeeld de oostenwind midden in de zomer. Daarnaast zijn we in gegaan op seabreeze en land breeze. Wat ik vergeten ben te vertellen is dat aflandige gradiënt wind (wind in theorie) ook kunnen bij dragen aan seabreeze effect. Belangrijkste; op de dag dat zeewind onstaat, moet er niet al te veel wind voorspeld zijn.
Plaatje... FIXME

Invloed van wolken
We hebben het nog heel even over wolken gehad en de grote voordelen daarvan, misschien handig om te vertellen dat het hierbij vooral gaat om cumulus bewolking. Ik vond deze site nog, waarbij er niet alleen over wolken wordt geschreven, maar ook over lokale effecten. Handig om te weten, niet alleen als wedstrijdzeiler, maar ook als surfer.

Applicaties die je kan gebruiken
Voor het interpreteren van het weer zijn er duizend verschillende applicaties. Buiten de windguru en windfinder, gebruik ik heel vaak www.ziltmeteo.nl. Op deze site vind je niet alleen de bracknell kaarten, maar ook modelbeoordelingen. Bij die modelbeoordelingen beschrijven ze welk model op dit moment het belangrijkste is.
Al die modellen kun je in een computerprogramma gooien, deze programma’s heten GRIBviewers. Deze GRIBfiles kun je op verschillende plekken downloaden. Je moet maar zelf uitvinden wat het makkelijkste voor je is. Ik gebruik bijvoorbeeld ZyGrib op de computer en WheatherTrack op mijn Iphone. Maar hiervan zijn er 1001 verschillende programma’s. Dus overval de AppStore of Google Playstore. ZiltMagazine heeft daar een artikel over geschreven, met een x aantal websites. Met deze link kun je het artikel lezen. Helaas is deze website alleen te zien op de computer.
Dit zijn vooral mijn voorspellers op langere termijn, ik gebruik natuurlijk ook andere sites maar dat zijn de weeronline’s van deze wereld. Daarnaast gebruik ik teletekst pagina 707, hier wordt ook veel beschreven over thermiek en op welke wolken je kan letten die dag.

Mocht ik me nou echt heel lui voelen, ga ik vaak naar Windyty of Earthschool. Deze modellen zijn natuurlijk niet helemaal 100% betrouwbaar, zoals jullie nu weten.


Waarnemingen
Voor mijn waarnemingen gebruik ik verschillende applicaties. Zelf heb je hoogst waarschijnlijk wel buienrader op je telefoon staan, deze gebruik ik om te kijken waar de ‘blowing clouds’ zijn of wanneer er weer een buienlijn voorbij trekt. Daarnaast haal ik data op van verschillende vliegvelden in Nederland, typ in Aero Wheather, vervolgens kun je een app naar keuze downloaden. Ik gebruik nu AeroPlus op mijn Iphone. Je kunt deze data ook online krijgen, maar is vaak gecodeerd, het is dus makkelijker om een app te gebruiken. Daarnaast Google ik heel vaak op lokale waarnemingen, je hebt vast wel ergens een hobbyist in de buurt wonen, waarvan jij de data kan ophalen.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt gehad, mocht je vragen hebben kun je me mailen op —–. Ik wens jullie in ieder geval veel succes met het onderscheppen van de wind.

Met hartelijke groet,

Jesse Mol
algemeen/meteorologie/start.txt · Laatst gewijzigd: 19-04-2019 12:56 (Externe bewerking)