HBWiki

Inloggen en vastleggen!

Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


algemeen:schade

Windsurfschade checklist

Check je board voordat je gaat varen! Wanneer jij gaat varen met een kapot board, maak je niet alleen de schade erger maar worden ook de kosten op jou verhaald!

 • Barstjes in de lak of is de lak gedeeltelijk weg?
  • Controleer de plek door er op te duwen;
   • Voelt het zacht? Vraag dan een ervaren surfer om ernaar te kijken of pak een ander board
   • Door te zuigen aan het board kun je checken of er water uit komt.
 • Grote schade? Breng het board naar de kelder
 • Stuur in geval van schade altijd een mail naar schade@dwv…
 • Weet je het niet zeker? Vraag altijd een ervaren windsurfer en ga niet op de gok het water op!

Voorkomen is beter dan genezen. Zeker voor windsurfboardjes is dat een waar woord, maar helaas gaat dát niet altijd op. Schades komen nu eenmaal voor, maar wanneer is iets eigenlijk een schade? Sommige schades zijn heel duidelijk, als je een neus bijvoorbeeld doormidden vaart en je ineens 2 stukken board hebt. Maar aan de meeste (kleine) schades is aan het oppervlak weinig te zien. Doorvaren is alleen in alle gevallen slecht voor een board. Hierdoor breekt namelijk de sandwichstructuur (zie foto 1). Niet alleen verpulverd het schuim, ook de kern van het board zal scheuren of verpulveren.

Foto 1
Foto 1

Bij Hardboard zijn de meeste schades ‘oppervlakkige’ scheurtjes (foto 2). Het ziet eruit als een lakschade, maar in veel gevallen is het board dan lek.

Foto 2
Foto 2

Water in een board maakt een board niet alleen zwaarder, wanneer je te lang wacht verspreid het water zich over het board en duurt het langer voordat het board redelijk droog is. Bij zout water blijft het zout trouwens achter in het board, dit trekt ook weer schades aan. Daarnaast kan water ook zorgen voor delaminatie. Door water in het board wordt de druk hoger, helemaal als het warm wordt. Hierdoor worden de lagen van het board van elkaar gedrukt en ontstaat er delaminatie.

Foto 3
Foto 3

algemeen/schade.txt · Laatst gewijzigd: 19-04-2019 12:56 (Externe bewerking)