HBWiki

Inloggen en vastleggen!

Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


commissies-public:tripauto

Een tripauto kopen is super gaaf, maar het kopen van een auto is nogal een grote stap. Op deze pagina vind je een aantal puntjes die je kunnen helpen bij het kopen van een auto.

Inhoud

Kosten van een tripauto

 • Aanschaf
 • Brandstof
 • Onderhoud
 • Wegenbelasting
 • Verzekering
 • APK

Het kopen van een auto

 • Zoeken
 • Proefrijden
 • Auto-eigenaar

Kosten van een tripauto

Hieronder staan de kosten voor een auto omschreven. Om het allemaal wat concreter te maken kun je hier een Excel sheetje vinden die een schatting van de totale kosten maakt afhankelijk van jouw input waarden.

Aanschaf

Vanaf 500 euro kun je in principe al wel een een prima auto kopen. Dit is alsnog wel een hoop geld natuurlijk, maar aan het eind van de trip is de kans groot dat je de auto wel weer kunt verkopen.

Bedenk wel, er zijn maar weinig mensen die auto's kopen die maar een paar honderd euro kosten. Het kan dus uiteindelijk lonend zijn om een auto van 800 euro te kopen, die je daarna weer voor hetzelfde bedrag kunt verkopen tegenover een auto van 400 euro die je daarna niet meer verkocht krijgt. Nog wel een note: Als je er echt niet meer vanaf komt kun je de auto altijd nog wel voor 100 euro aan de schroot verkopen.

Brandstof

Er zijn drie types brandstofauto's: * benzine * LPG (en benzine) * diesel

Diesel rijdt vaak het meest zuinig en LPG vaak het minst zuinig. Daar staat tegenover dat LPG-auto's een hoge wegenbelasting hebben en benzine-auto's een lage. Wat het meest rendabel is hangt dus een beetje af van het aantal kilometers dat je gaat rijden. Benzine is de duurste brandstof, daarna komt diesel en de goedkoopste brandstof is LPG.

Ook belangrijk, in sommige landen kun je geen gas tanken en vaak heb je in het buitenland verloopstukjes nodig. Check dus even of je LPG kunt tanken op je triproute.

Onderhoud

Vaak komen er wel een paar kleine klusjes bij kijken. Dingen als motorolie, koelvloeistof en een ruitenwisser kosten toch al gauw 50 euro bij elkaar. Als je je van tevoren afvraagt wat een klus kan gaan kosten kun je natuurlijk even de vervoercommissie bellen. Die mensen weten álles!

Het is in ieder geval wel goed om van tevoren een inschatting te maken van de onderhoudskosten. Als je niet goed oplet en een kapotte auto koopt kun je maar zo een paar honderd euro kwijt zijn.

Wegenbelasting

Voor een auto betaal je wegenbelasting. Dit is afhankelijk van het type auto, je woonplaats, de brandstof, het gewicht en de leeftijd van de auto. Wegenbelasting wordt per dag uitgerekend, maar vaak per maand of per kwartaal aangegeven.

Grofweg: * benzine auto's: weinig belasting * diesel auto's: veel belasting * LPG auto's: veel belasting

Daarnaast: * oldtimers vanaf 25 jaar hebben 25% belasting, mits ze als oldtimer staan geregistreerd en in januari, februari en maart niet rijden. * oldtimers vanaf 40 jaar hebben geen belasting * campers hebben 25% belasting (als ze als camper geregistreerd staan ten minste)

De belasting kun je checken bij de RDW: https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/motorrijtuigenbelasting/

Verzekering

Een autoverzekering kost ongeveer 30 euro per maand. Op internet zijn wel vergelijkingssite te vinden (independer bijvoorbeeld). Uiteindelijk wordt ook dit per dag uitgerekend.

APK

Een geldig APK-keuringsbewijs heb je nodig om te mogen rijden en zo'n keuring moet ieder jaar gebeuren. Het laten doen van een APK kan bij bijna iedere garage wel en kost ongeveer 30 euro, als er niets mis is. Let wel, als je een auto koopt die bijna door de APK heen is, is de kans groot dat er een hele dure klus aan zit te komen. Daarnaast is de kans sowieso wel aanwezig dat er een aantal kleine reparatiekosten zijn als je een auto van minder dan 1000 euro koopt. Het is dus aan te raden om een auto te kopen en verkopen binnen de APK tijd. Tot wanneer een auto APK heeft staat altijd wel aangegeven in de advertenties. Als het er niet bij staat is het waarschijnlijk al verlopen.

Het kopen van een auto

Zoeken

Hier wat sites om auto's te zoeken: * Marktplaats * Autoscout24 * Autotrack

Als je niet weet waar je moet beginnen, maar dan voor jezelf even een lijstje met eisen. Hoeveel mensen moeten erin? Hoeveel bagage? Surfspullen? Dakdragers? Een trekhaak? Cruise control? etc.

Let bij het zoeken naar een auto vooral op wat er mis mee is. Dingen die werken of net geklust zijn kun je altijd wel een opsomming van maken natuurlijk. Dat doet dus ook iedereen.

Een auto die er te mooi uitziet voor de prijs, daar zit ongetwijfeld een addertje onder het gras. Dus als je wat moois hebt gevonden vraag dan over de telefoon ook of de auto helemaal in orde is zoals de omschrijving zegt.

Auto's zijn duur om voor de deur te laten staan, dus mensen willen er graag vanaf. Afdingen heeft daarom vaak wel zin. Doe dat dus ook gerust. In het ergste geval werkt het niet.

Proefrijden

Bij het kopen van een nieuw vervoermiddel is het belangrijk dat de auto goed getest wordt. Hieronder staan een aantal aandachtspunten waar je op kunt letten. Veel puntjes kun je vaak wel prima een vakantie op rijden, maar ook voor het doorverkopen is het wel handig om te weten wat er mis kan zijn. Belangrijke puntjes staan dikgedrukt.

 • (Auto op LPG) Check de LPi installatie (lpg pomp achterin mag geen schrapende geluiden maken als de motor loopt, stationair laten lopen en dan dek van achterbak er af trekken en luisteren)
 • Check of de auto goed optrekt en niet inhoudt of hort/stoot
 • Banden checken op scheef gesleten (binnen en of buiten kant meer dan anders)
 • Profiel diepte checken
 • Remmen met stuur los (moet ie niet naar 1 kant trekken) (dit is voor de veiligheid wel chill, maar als de auto niet rechtdoor gaat is het voor een paar tientjes wel te fixen.
 • Rechtuit rijden met stuur los moet ook rechtdoor gaan
 • Brommen in voor/achter wielen checken (is een wiel lager)
 • Reden van verkoop vragen (auto is net goed onderhouden waarom verkopen?)
 • Olie lekkage checken (geen plas olie onder de auto)
 • Het is beter om de auto te testen als de motor nog koud is. Het kan zijn dat de motor slecht loopt als deze koud is namelijk.
 • Luister naar de turbo (als je die hebt) bij optrekken in turbo gebied.
 • Checken op “mayonaise” aan olie peilstok of olie in het koelwater. Als dit zo is is waarschijnlijk de koppakking kapot (duur grapje) (vooral voor het doorverkopen wel handig)
 • Controleer op roest (ook onder de auto)
 • Controleer wiellagers (Bovenaan de band pakken en flink schudden, klakkend geluid betekent lagers vervangen of fusee)
 • Controleer koppeling (bij 40km/h in de 5 zetten. Koppeling in, 4000 toeren maken, koppeling in een keer loslaten, toerental moet direct terugvallen, anders versleten platen)
 • Controleer druklager (tikkend gevoel/ ratelend gevoel in het koppelingspedaal bij schakelen)
 • Controleer stuurinrichting door volledig naar rechts en links te sturen en een rondje te maken. Geen gekke geluiden? prima.
 • Schroom tijdens de testrit niet om een keer veel toeren te maken, hard te remmen en scherp een paar bochten te nemen. Problemen met bijv. luchtmassameter kunnen zich uiten bij hoge toerentallen / belastingen. (als er iets mis is met de auto merk je dat vaak hier. Kijk niet gek op als er een zwarte rookwolk uit de auto komt zetten. Dan heeft de vorige eigenaar rustig gereden ;))

Auto-eigenaar

Kopen gaat als volgt: je gaat met de vorige eigenaar naar een postkantoor. Hier kun je voor €10 de auto over laten schrijven. Dit heb je nodig:

 • Legitimatie
 • Rijbewijs
 • Autopapieren (tegenwoordig een pasje) - dit heeft de vorige eigenaar
 • Tenaamstellingscode (die krijg je bij aankoop van de auto) - dit heeft de vorige eigenaar

Dan is de auto van jou! Je moet hem wel direct verzekeren. Dit kun je doen daar een verzekering op te bellen en te zeggen dat je een auto hebt gekocht. Dan hoef je op dat moment alleen even wat gegevens achter te laten en komt de rest later wel. Vooraf een verzekeraar uitzoeken is natuurlijk handig.

Klaar om te cruizzen!

Bij het overschrijven krijg je een nieuwe tenaamstellingscode en een nieuw pasje (deze wordt via de post verstuurd). Bewaar de code goed! Die heb je weer nodig bij de verkoop.

commissies-public/tripauto.txt · Laatst gewijzigd: 19-04-2019 12:56 (Externe bewerking)